Categories
 
 
 
 
 

6 tipov pre lepšiu starostlivosť o zlaté šperky

Vaše zlaté ale i strieborné náušnice, náramky či náhrdelníky Vám môžu robiť radosť a krášliť Vás veľmi dlho, no treba sa o ne správne starať. Čo všetko môže šperk poškodiť alebo zafarbiť a na čo si dať pozor?

Pot a šperky

Niektoré ľudské telá produkujú pot, ktorý obsahuje chemické zlúčeniny, ako je síra alebo kyseliny. Tieto zlúčeniny môžu reagovať so zlatom a spôsobovať čierny povlak. Takto Vás Vaše telo však môže upozorňovať aj na to, že sa niečo deje, často to bývajú problémy s pečeňou. Rýchlejšia oxidácia tiež môže nastať aj keď beriete niektoré lieky, ktoré sa následne vylučujú pokožkou.

Kontakt so kovovými alebo inými predmetmi

Zlato je mäkký kov a môže reagovať so železom a inými kovmi najmä vo vlhkom prostredí – napríklad v kúpeľni (môže dôjsť ku galvanickému účinku). Paradoxne môže viesť k tvorbe čiernych škvŕn na zlate aj odkladanie do niektorých šperkovníc alebo i priamo škatuľky na šperky. Ak sú napríklad vyrobené z kože alebo pri výrobe bolo použité špecifické lepidlo, uvoľňujú sa z nich látky, ktoré Vaše šperky nepotešia.

Greg & Rich preto balíme šperky do škatuliek certifikovaných FSC® certifikátom, tzn., že materiály pochádzajú z lesov, ktoré sa obhospodarujú prírode blízkym spôsobom a pri výrobe sa nepoužívajú toxické zložky. 

Kozmetika

Kozmetika je spolu so šperkami jednou zo ženských radostí, no niektoré zložky kozmetiky napríklad sulfidy, chlór v dezodorantoch, parfémy a tiež oleje či opaľovacie mlieka môžu zanechať na Vašich zlatých a strieborných šperkoch škvrny alebo zapríčiniť oxidáciu. O čistiacich prostriedkoch sa asi ani baviť nemusíme, však? Alebo predsa – ak je vašim najlepším priateľom pri upratovaní Savo či Pulirapid, rozhodne si zložte prstene a zlaté náramky a navlečte si rukavice.

Chemikálie v prostredí

Niektoré chemikálie v prostredí, ako napríklad síra vo vzduchu, môžu reagovať so zlatom a spôsobovať jeho černenie. Rovnako Vás môže takáto reakcia zaskočiť pri kúpaní v termálnej vode – pozdravujeme do Piešťan: tam Vám striebro sčerná okamžite, (dobrá správa je, že zlato je väčšinou bez zmeny, no niektoré mäkšie kamene to môže poznačiť).

Druhá kúpalisková chemikália, ktorú váš zlatý šperk naozaj nemá rád, je chlór – hlavne vo vírivkách, kde je viac koncentrovaný. Čiže ak si doprajete hýčkanie vo wellnesse či kúpeľoch odporúčame Vášmu šperku zabezpečiť opateru šperkovnice.

Dlhodobý pobyt vo vlhkom prostredí

Vo všeobecnosti, čím, vlhkejšie prostredie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že Váš šperk pokryje oxidačná vrstva. Tak to je bohužiaľ je, preto je potrebné, aby ste sa so svojimi šperkami takýmto prostrediam vyhýbali, pokiaľ to ide.

Prach a nečistoty

Ak šperky pravidelne nečistíte, prach, telesný maz, zbytky kozmetiky a iné nečistoty tieto mňamky vytvoria na náušniciach či zlatom náhrdelníku vrstvičku, ktorá povrch šperku pomaly poškodzuje a zafarbuje. A to asi nikto nechce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version